In de praktijk behandelen Stefanie, Linde en Orchid kinderen, die naast een logopedische stoornis ook problemen hebben met de sensorische informatieverwerking. Dit kan in lichte mate voorkomen, bijvoorbeeld een kind dat zich minder goed kan concentreren, omdat het snel afgeleid is door geluiden op de gang. Maar wij zien ook kinderen die zo prikkelgevoelig zijn, dat ze niet aan tafel kunnen 'werken'. Of kinderen met een laag alertheidsniveau, waardoor logopedische oefening en minder goed tot het kind doordringen.

 

Ook kan een sensorisch informatieprobleem gevolgen hebben voor de spraak/taal-ontwikkeling, de ontwikkeling van de luistervaardigheden en op het gebied van eten en drinken.

Voorbeelden:

  • slordig eten, veel morsen, niet goed kauwen, veel bijten op kleding, 'inspanningskwijlen'
  • uitspraakfouten en omdraaiingen
  • neiging tot een te hoog spreektempo, mompelend en binnensmonds spreken
  • problemen met het regelen van de ademing
  • lange zinnen zijn grammaticaal moeilijk, slordige zinsbouw

 

Logopedische behandeling

De therapie is gebaseerd op de ideeën van Dr. A. Jean Ayres (ergotherapeut en ontwikkelingspsycholoog) die aan de Universiteit van Southern California de sensorische informatieverwerking therapie ontwikkelde. De therapie is niet gericht op het trainen van vaardigheden maar op het verbeteren van de voorwaarden voor een goede normale ontwikkeling.

 

Tijdens het logopedisch onderzoek wordt gekeken naar de wijze en mate van sensorische informatieverwerking in relatie tot de logopedische problemen. In de behandeling zal de sensorische informatieverwerking gecombineerd worden met de logopedische oefeningen om tot

een zo goed mogelijk resultaat te komen. De therapie vindt op een speelse manier plaats. Het aanbod van materialen is zeer gevarieerd zodat de zintuigen op diverse manieren aangesproken kunnen worden, zoals een grote bal, zitbal, trampoline, loopschildpad, kruiptunnel, blokken om overheen te stappen, diverse blaas- en zuigmaterialen. Behandeling op  deze manier is vooral heel erg leuk!

 

Stefanie heeft de basis- en behandelmodule 'Sensorische informatieverwerking-problemen’ en Orchid heeft de opleiding ‘Sensorische Informatieverwerking voor logopedisten’ bij de Stichting

Anders Kijken naar Kinderen gevolgd.

 

Op het gebied van de sensorische informatieverwerking werken wij nauw samen met verschillende praktijken in Hellevoetsluis. Soms wordt de logopedische behandeling gecombineerd met de sensorische informatieverwerkingstherapie.

 

Voor meer informatie over sensorische informatieverwerking kunt u ook kijken op de website van de Nederlandse Stichting voor Sensorische Informatieverwerking, nssi.nl.

 

Voor vragen over sensorische informatieverwerking binnen mijn praktijk of de combibehandelingen, kunt u mij bellen op 06 - 270 66 402 of mailen naar stefanie@lpsg.nl

 

Ons Adres:

De StruytenMC

Woordbouwerplein 1

3224 XL Hellevoetsluis

 

tel.: (06) 27 06 64 02

© 2022 Copyright Logopediepraktijk Stefanie van Genderen   webdesign: studio Pollewop