>
>
Een lange, ingewikkelde term, maar waar we toch dagelijks mee te maken hebben en van profiteren! Sensorisch betekent zintuigelijk; als we het over zintuigen hebben, denken we aan onze ogen, oren, reuk, smaak en tastzin. Heel belangrijk zijn echter ook onze 'verborgen' zintuigen; het evenwichtsorgaan, het gevoel uit de spieren en gewrichten en het gevoel vanuit onze inwendige organen. Sensorische informatieverwerking is ons systeem, dat informatie vanuit de zintuigen verwerkt.
De informatie vanuit de zintuigen hebben wij nodig om te kunnen overleven en functioneren in ons dagelijks leven; ook kunnen wij ons hierdoor aanpassen aan de steeds wisselende omstandigheden. Bij activiteiten gebruiken we diverse zintuigen tegelijkertijd. De informatie vanuit de zintuigen komt samen in het zenuwstelsel en hier wordt de informatie goed verwerkt. Zo weten we wat er om ons heen en in ons lichaam gebeurt en kunnen we daar adequaat op reageren. Zo springen we weer op onze fiets als het verkeerslicht op groen springt of gaan we naar de wc als we een volle blaas hebben.
Voor elke activiteit hebben we een bepaalde mate van activatie nodig, passend bij die activiteit. Via zintuiglijke prikkels kunnen we invloed uitoefenen op de activatie. Iedereen kent prikkels die rustig maken, of juist druk, of actief, of die ervoor zorgen dat wij op essentiële momenten niet in slaap vallen. Bijvoorbeeld op de terugweg in de auto na een vermoeiende dag, wat doe je als je in slaap dreigt te vallen? Raampje open (reuk), radio harder zetten (gehoor), kauwgompje (beweging, activatie van de mondspieren), zuur snoepje (smaak).
Ieder mens heeft z'n eigen voorkeur voor het gebruik van zintuigelijke prikkels in het regelen van de activatie en alertheid. De manier waarop we zintuiglijke prikkels ervaren en er op reageren verschilt van mens tot mens. We zijn uniek in de manier waarop we prikkels verwerken, zonder dat we ons dat altijd realiseren! We zijn in staat om belangrijke en onbelangrijke informatie van elkaar te onderscheiden en wat belangrijk is, kunnen we adequaat gebruiken.
© 2017 Copyright Logopediepraktijk Stefanie van Genderen webdesign: studio Pollewop